Święta Bożego Narodzenia nie mogą obyć się bez tradycyjnego drzewka. Popularnym wyborem jest świeże drzewko, które cechuje się charakterystycznym zapachem wyczuwalnym w całym pokoju, w którym się znajduje. Pomimo że alternatywą dla żywych choinek są sztuczne drzewka, wiele osób wciąż nie wyobraża sobie świąt bez zapachu prawdziwego drzewka choinkowego. Jednak to rozwiązanie związane jest z wysokim odsetkiem wycinki drzew. Jak zatem dokonać najlepszego wyboru?
Drzewka choinkowe – rodzaje
Wśród najczęściej wybieranych w Polsce drzewek choinkowych są: jodła kaukaska, świerk srebrny oraz świerk pospolity. Poszczególne drzewka choinkowe różnią się się między sobą nie tylko ułożeniem igieł, ale i pielęgnacją.Poniżej przedstawiamy wymagania w zakresie pielęgnacji i warunków sprzyjających wzrostowi poszczególnych drzewek choinkowych
Jodła kaukaska jest to gatunek drzewka choinkowego bardzo wymagający, ponieważ do wzrostu potrzebuje morskiego klimatu i bardzo starannej pielęgnacji. Najlepsze tereny pod uprawę tego gatunku znajdują się w Danii, który jest naszym głównym dystrybutorem jodły kaukaskiej na tereny Polski. Ten rodzaj drzewek choinkowych ceniony jest przede wszystkim za piękny pokrój i gęste ułożenie gałęzi oraz charakterystyczny żywiczny zapach.
Świerk pospolity lubi żyzną i wilgotną glebę, dobrze znosi też przesuszenie. Jest również bardzo odporny na mróz. Nie wymaga też częstego podlewania. Co ważne w przypadku tego drzewka choinkowego, należy pamiętać, że najlepszym warunkiem do jego wzrostu są miejsca nasłonecznione. Minimalny półcień czy cień jest mu mniej sprzyjający, ponieważ wyrasta wtedy mniej gęsty i ogołaca się do ziemi.
Świerk srebrny ceniony za niebiesko-srebrne igliwia, które wyróżniają go na tle innych gatunków drzewek choinkowych. Jest to mało wymagające drzewo odporne na mróz, dlatego nie trzeba go okrywać na zimę. Gleba do uprawy świerku srebrnego powinna być żyzna i lekko zawilgocona. Warto zadbać też o przepuszczalne podłoże o odczynie lekko kwaśnym.
Żywe drzewko choinkowe, ale w donicy
Jeśli nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia bez żywego i pachnącego drzewka choinkowego, a zarazem zależy nam na działaniu wspierającym ekologię, warto wybrać drzewko choinkowe w donicy. Pozostawienie w niej żywych korzeni drzewa, pozwala po okresie świątecznym na jego ponowne posadzenie, choćby w ogrodzie. To umożliwia sadzenie nowych drzew i minimalizuje zmarnowanie drzewek choinkowych, które w formie ciętej zostają wyrzucone po prostu na śmietnik.
W efekcie mamy upieczone dwie pieczenia na jednym ogniu. W domu cieszy nas intensywny zapach jodły kaukaskiej, świerku pospolitego lub świerku srebrnego – wedle uznania, który może później stać się piękną ozdobą ogrodu lub działki, a dodatkowo przyczyniamy się do sadzenia nowych drzew z dbałością o środowisko. Walory estetyczne oraz ekologiczne w jednym. Dlatego nie rezygnujmy z zakupu żywych drzewek choinkowych w okresie przedświątecznym. Wybierajmy drzewa z żywymi korzeniami w donicach.